Jest to sposób odżywiania bez głodówek i przejadania się, dzięki któremu czujemy się lekko przez cały dzień i mamy energię do pracy. Wydaje się niemożliwe? A jednak! Wprowadź w życie poniższe zalecenia, a gwarantujemy, że poczujesz się lepiej fizycznie i psychicznie. 

Staraj się jeść 3 główne posiłki dziennie (śniadanie, obiad, kolacja) oraz dwie przekąski. Pierwsze śniadanie zjedz do godziny od przebudzenia. Ostatni posiłek spożyj na około 3 godziny przed zaśnięciem.

Przerwy pomiędzy posiłkami nie powinny być dłuższe  niż trzy i pół godziny.

Podstawą Twojego jadłospisu niech będą złożone węglowodany: pełnoziarniste pieczywo i makarony, płatki zbożowe, gruboziarniste kasze, brązowy ryż.

Do każdego posiłku dodawaj owoc lub warzywo. W okresie zimowym polecane są szczególnie te warzywa i owoce, które zawierają dużo witaminy C: czerwona papryka, natka pietruszki jako przyprawa, owoce cytrusowe, kiwi. Osoby z nadwagą lub otyłe powinny unikać rodzynek, ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych.  

Jako o alternatywę polecamy suszone jabłka, które są mniej kaloryczne i równie smaczne.

Staraj się dwa razy w ciągu dnia dostarczyć organizmowi pełnowartościowe białko w postaci chudego nabiału, ryb, chudego mięsa lub jajka. Osoby z alergią na białko zwierzęce lub nabiał powinny wybierać produkty sojowe i nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, ciecierzyca).

Wybieraj roślinne tłuszcze bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe: do smażenia używaj olej rzepakowy, natomiast sezamowy, arachidowy czy lniany dodawaj do gotowych potraw.

W ciągu dnia wypijaj minimum 1, 5 l wody mineralnej.

Ogranicz spożycie alkoholu. W przypadku zdrowych, dorosłych osób, można 2-3 razy w tygodniu sięgnąć po lampkę czerwonego wytrawnego wina, które ma działanie przeciwnowotworowe, pomaga też obniżać nadmiar cholesterolu.

Zamiast soli sięgaj po naturalne zioła i przyprawy, które wzbogacą smak potraw i ułatwią trawienie (pieprz, ocet winny, pieprz ziołowy, kurkuma, curry).

Techniki kulinarne, które warto stosować to: gotowanie, gotowanie na parze, duszenie, pieczenie w foli, pieczenie na ruszcie.

Daj organizmowi czas na regenerację: staraj się spać po 8 godzin dziennie i pamiętaj o codziennej aktywności fizycznej minimum  30 minut (marsz lub długi spacer, ćwiczenia na siłowni, fitness lub basen).

W okresie zimowym, gdy ryzyko zachorowania na przeziębienie i grypę znacznie wrasta,  stosuj suplementy diety: kwasy omega 3, ekstrakt z czosnku, sok z aloesu, granatu lub z czarnego bzu wzmocnią Twoją odporność. Magnez z witaminą, B6 pomoże zniwelować skutki przemęczenia, a także podjadanie związane ze stresem.

Opracowanie: Super-Pharm, Ewelina Chrząścik, Specjalista ds. Żywienia, Dietetyk.