Wysyłka w 24h
Sprawdź dostępność w sklepach
NAN EXPERTPRO HA 2 jest mlekiem następnym przeznaczonym dla zdrowych niemowląt powyżej 6. miesiąca życia, u których istnieje podwyższone ryzyko wystąpienia alergii na białko mleka krowiego (np. gdy jeden z członków rodziny jest alergikiem), a które nie są karmione piersią. Stanowi kontynuację karmienia mlekiem początkowym NAN EXPERTPRO HA 1. U niemowląt, u których stwierdzono alergię na białko mleka krowiego nie należy stosować NAN EXPERTPRO HA 2.
Wprowadzanie do diety niemowlęcia innego mleka modyfikowanego lub mleka krowiego musi odbywać się pod kontrolą lekarza. NAN EXPERTPRO HA 2 stanowi tylko część zróżnicowanej diety niemowlęcia podczas i po okresie odstawiania od piersi. Nie może zastępować mleka matki przez pierwsze 6. miesięcy życia niemowlęcia. Dla zdrowia dziecka ważna jest urozmaicona i zbilansowana dieta oraz zdrowy tryb życia.
Unikalna kompozycja składników mleka następnego NAN EXPERTPRO HA 2 zawiera:
Częściowo hydrolizowane białko.
Immunoskładniki (cynk*, żelazo*, wit. A* i C*), czyli składniki mineralne i witaminy uczestniczące w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego dziecka.
DHA i ARA, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega-6.
B.lactis - kultury bakterii.
Czy wiesz, że na podstawie 150 lat doświadczenia i wieloletnich badań nad mlekiem matki, Nestlé opracowało unikalną technologię otrzymywania białka? Wyniki badań wskazują, że białko to jeden z najważniejszych składników pożywienia. Jakość i ilość białka jaką dostarczasz teraz swojemu dziecku, to fundament zdrowego żywienia.
Nestlé stworzyło niepowtarzalny proces 2-stopniowej hydrolizy białka. Dzięki niemu pełne białko zostaje podzielone na mniejsze fragmenty w ściśle określonych miejscach. W ten sposób powstaje hydrolizowane białko, odpowiednie dla dzieci z grupy podwyższonego ryzyka wystąpienia alergii na białko mleka krowiego.
Składniki: laktoza (z mleka), oleje roślinne (olej słonecznikowy, olej kokosowy, olej rzepakowy), izolat białka serwatkowego (z mleka), koncentrat białka serwatkowego (z mleka), glicerofosforan wapnia, fosforan wapnia, cytrynian potasu, chlorek wapnia, chlorek magnezu, L-arginina, cytrynian sodu, olej rybi, L-histydyna, olej z Mortierella alpina, witaminy (C, kwas pantotenowy, niacyna, E, B2, A, B1, B6, kwas foliowy, K, biotyna, D, B12), L-tyrozyna, chlorek sodu, siarczan żelaza (II), siarczan cynku, kultury bakterii Bifidobacterium lactis, siarczan miedzi (II), siarczan manganu, jodek potasu, selenian (VI) sodu
Wartości odżywcze:
w 100 g proszku | w 100 ml gotowego mleka | |
---|---|---|
Wartość energetyczna kJ | 2053 | 281 |
Wartość energetyczna kcal | 490 | 67 |
Tłuszcz, w tym: g | 22,5 | 3,1 |
- kwasy tłuszczowe nasycone g | 5,4 | 0,74 |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone g | 11,7 | 1,6 |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone g | 3,9 | 0,53 |
Węglowodany, w tym: g | 62,5 | 8,5 |
- cukry g | 62,5 | 8,5 |
Białko g | 9,3 | 1,27 |
Sól g | 0,55 | 0,07 |
Witaminy: | ||
Witamina A µg | 500 | 68,4 |
Witamina D µg | 7,4 | 1 |
Witamina E mg | 9,5 | 1,3 |
Witamina K µg | 36 | 4,9 |
Witamina C mg | 75 | 10,3 |
Tiamina (B1) mg | 0,5 | 0,07 |
Ryboflawina (B2) mg | 1,1 | 0,15 |
Niacyna mg | 5,5 | 0,75 |
Witamina B6 mg | 0,36 | 0,05 |
Kwas foliowy µg | 81 | 11 |
Witamina B12 µg | 1,25 | 0,17 |
Biotyna µg | 11,5 | 1,6 |
Kwas pantotenowy mg | 5,4 | 0,74 |
Składniki mineralne: | ||
Sód mg | 218 | 29,8 |
Potas mg | 500 | 68,4 |
Chlor mg | 376 | 51,4 |
Wapń mg | 500 | 68,4 |
Fosfor mg | 300 | 41 |
Magnez mg | 50 | 6,8 |
Żelazo mg | 7,3 | 1 |
Cynk mg | 4,4 | 0,6 |
Miedź mg | 0,37 | 0,05 |
Mangan mg | 0,09 | 0,01 |
Fluor mg | ≤0,06 | ≤0,01 |
Selen µg | 16 | 2,2 |
Jod µg | 70 | 9,6 |
Inne: | ||
Kwas linolowy mg | 3450 | 472 |
Kwas ɑ-linolenowy mg | 290 | 40 |
DHA (kwas dokozaheksaenowy) mg | 43 | 5,9 |
ARA (kwas arachidonowy) mg | 43 | 5,9 |
Laktoza g | 62,5 | 8,5 |
Zawartość miarki: 4,56 g; 100 ml gotowego mleka = 3 płaskie miarki proszku (13,68 g) + 90 ml wody. |
Obliczona wartość odżywcza:
na 100g | w 100 ml gotowego mleka | ||
---|---|---|---|
Wartość energetyczna (kJ) | 2053 | 281 | |
Wartość energetyczna (kcal) | 490 | 67 | |
Tłuszcz (g) | 22.5 | 3.1 | |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 5.4 | 0.74 | |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone (g) | 11.7 | 1.6 | |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone (g) | 3.9 | 0.53 | |
Węglowodany (g) | 62.5 | 8.5 | |
w tym cukry (g) | 62.5 | 8.5 | |
Białko (g) | 9.3 | 1.27 | |
Sól (g) | 0.55 | 0.07 | |
Sód (g) | 0.218 | 0.0298 | |
Witamina A (µg) | 500 | 68.4 | |
Witamina D (µg) | 7.4 | 1 | |
Witamina E (mg) | 9.5 | 1.3 | |
Witamina K (µg) | 36 | 4.9 | |
Witamina C (mg) | 75 | 10.3 | |
Tiamina (B1) (mg) | 0.5 | 0.07 | |
Ryboflawina (B2) (mg) | 1.1 | 0.15 | |
Niacyna (B3) (mg) | 5.5 | 0.75 | |
Witamina B6 (mg) | 0.36 | 0.05 | |
Kwas foliowy (µg) | 81 | 11 | |
Witamina B12 (µg) | 1.25 | 0.17 | |
Biotyna (µg) | 11.5 | 1.6 | |
Kwas pantotenowy (mg) | 5.4 | 0.74 | |
Potas (mg) | 500 | 68.4 | |
Wapń (mg) | 500 | 68.4 | |
Fosfor (mg) | 300 | 41 | |
Żelazo (mg) | 7.3 | 1 | |
Magnez (mg) | 50 | 6.8 | |
Cynk (mg) | 4.4 | 0.6 | |
Miedź (mg) | 0.37 | 0.05 | |
Mangan (mg) | 0.09 | 0.01 | |
Selen (µg) | 16 | 2.2 | |
Jod (µg) | 70 | 9.6 | |
w tym DHA (kwas dokozaheksaenowy) (g) | 0.043 | 0.0059 |
Przygotowanie i stosowanie:
Sposób przygotowania
1. Umyj starannie ręce.
2. Umyj dokładnie butelkę, smoczek i nakrętkę. Wygotuj przez 5 minut. Przykryj do chwili użycia.
3. Zagotuj wodę pitną, pozostaw do ostygnięcia.
4. Kieruj się tabelą karmienia. Najpierw wlej ostudzoną wodę do butelki. Następnie dodaj proszek posługując się wyłącznie załączoną miarką, ostrożnie usuwając nadmiar proszku.
5. Upewnij się, że miarka jest sucha i odłóż ją z powrotem do puszki. Zamknij puszkę po każdym użyciu przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.
6. Zakręć butelkę i potrząsaj nią, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Sprawdź temperaturę mleka przed karmieniem dziecka.
Ważna informacja: Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia niemowląt i powinno być kontynuowane tak długo, jak to możliwe. Zanim zdecydujesz się stosować mleko modyfikowane, zasięgnij porady lekarza.
Przechowywanie:
Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu. Po otwarciu opakowania zawartość zużyj w ciągu 3 tygodni.
Producent:
Nestlé Polska S.A.,
ul. Domaniewska 32,
02-672 Warszawa