Dużo dobra w każdej łyżeczce. Witaminy i składniki mineralne dla odporności. Cynk, Żelazo, Witaminy A i C wspierające prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Starannie wyselekcjonowane zboża. Pełnowartościowy posiłek** bez glutenu. Żelazo dla prawidłowego rozwoju funkcji poznawczych. Jedna porcja dostarcza ponad 50 % dziennego zapotrzebowania dziecka na żelazo
** 1 porcja = 25 g kaszki + 160 ml mleka nastepnego NAN OPTIPRO 2
Składniki: mąka ryżowa 93,8 % (w tym hydrolizowana), płatki jabłka 2,1 % (jabłko, skrobia kukurydziana, maltodekstryna, emulgator: lecytyny), płatki ananasa 0,8 % (ananas, banan), proszek moreli 0,8 %, oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), płatki banana 0,6 %, naturalne aromaty, składniki mineralne (węglan wapnia, fumaran żelaza (II), siarczan cynku, jodek potasu), proszek pomarańczowy 0,25 % (suszona pomarańcza, maltodekstryna, ryż), witaminy (C, E, niacyna, B1, A, B6, kwas foliowy, D), kultury bakterii Bifidobacterium lactis
Wartości odżywcze:
|
Wartość odżywcza w 100 g kaszki |
Wartość odżywcza 1 porcja** |
Wartość energetyczna |
1623 kJ |
857 kJ |
Wartość energetyczna |
383 kcal |
203 kcal |
Tłuszcz |
1,5 g |
5,5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,2 g |
0,5 g |
Węglowodany |
84 g |
34,3 g |
w tym cukry |
4 g |
14,3 g |
Błonnik |
2,5 g |
0,6 g |
Białko |
7,0 g |
3,8 g |
Sól |
0,05 g |
0,11 g |
Witaminy |
|
|
Witamina A |
310 µg |
167,9 µg (42 % ZDS*) |
Witamina D |
10 µg |
5,2 µg |
Witamina E |
5,2 mg |
4,1 mg |
Witamina C |
75 mg |
36 mg (144 % ZDS*) |
Tiamina (wit. B1) |
0,7 mg |
0,3 mg |
Niacyna |
7 mg |
2,7 mg |
Witamina B6 |
0,25 mg |
0,14 mg |
Kwas foliowy |
60 µg |
34,4 µg |
Składniki mineralne |
|
|
Sód |
21 g |
43,97 g |
Wapń |
140 mg |
151,2 mg |
Żelazo |
8,5 mg |
3,42 mg (57 % ZDS*) |
Cynk |
1,2 mg |
1,1 mg (28 % ZDS*) |
Jod |
60 µg |
36,5 µg |
*ZDS - zalecane dzienne spożycie |
|
|
** 1 porcja = 25 g kaszki + 160 ml mleka następnego NAN OPTIPRO 2 |
|
Przygotowanie i stosowanie:
Sposób przygotowania
Zanim przystąpisz do przyrządzania posiłku, umyj ręce. Upewnij się, czy naczynia, których będziesz używać, są idealnie czyste. Przygotuj odpowiednią ilość mleka modyfikowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu.
1. Odmierz odpowiednią ilość mleka (160 ml), którego używacie i wlej do miseczki dziecka. Temperatura wody nie może być wyższa niż 40°C.
2. Dodaj 25 g (ok. 4-5 łyżek stołowych) kaszki. Używaj czystej i suchej łyżki.
3. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Nakarm dziecko czystą łyżeczką.
Sposób podawania
Kaszkę Nestlé powinno się podawać łyżeczką. Dziecko może otrzymywać 1 lub, po konsultacji z lekarzem, 2 posiłki z kaszki, w zależności od wieku, jako uzupełnienie innego pożywienia.
Nie przechowuj resztek posiłku. Po każdym użyciu zamknij szczelnie torebkę i przechowuj w chłodnym i suchym miejscu. Zużyj nie później niż 3 tygodnie po otwarciu torebki. Nieprawidłowe przygotowanie i przechowywanie może zaszkodzić Twojemu dziecku. Przestrzegaj instrukcji właściwego przygotowania.
Ze względu na indywidualne tempo rozwoju Twojego dziecka skonsultuj z lekarzem moment wprowadzania kaszki oraz innych produktów do diety dziecka. Podawanie pokarmów mlecznych, najlepiej karmienie piersią, powinno być kontynuowane tak długo, jak to jest możliwe.
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Producent:
Nestlé Polska S.A.
ul. Domaniewska 32
02-672 Warszawa