Wysyłka w 24h
Sprawdź dostępność w sklepach
Swanson Witamina B12 500 µg - kapsułki
Występowanie witaminy B12 w przyrodzie jest bardzo ograniczone - w roślinach nie występuje w ogóle lub w znikomych ilościach, głównie jest w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba, nerki, mięso wołowe).
Witamina B12 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania ustroju, układu nerwowego i przewodu pokarmowego oraz prawidłowego przebieguprocesu powstawania krwinek czerwonych w szpiku kostnym. Odgrywa ona również ważną rolę w przemianach białek, węglowodanów i tłuszczów. Udział witaminy B12 w procesach metabolicznych w organiźmie człowieka dotyczy także metabolizmu DNA, a wraz z kwasem foliowym wspomaga metabolizm homocysteinym której podwyższony poziom jest czynnikiem ryzyka wystąpień schorzeń układu krążenia, nieprawidłoergo przebiegu ciąży i występowania wad wrodzonych u płodu, uszkodzenia układu nerwowego.
Deficyt witaminy B12 może przejawiać się zmęczeniem, dusznością, biegunką, nerwowością, problemami z pamięcią i depresją, drętwieniem lub mrowieniem w palcach rąk i nóg. Badania dowodzą, że jej brak zwiększa ryzyko zawału i udaru równie istotnie, jak wysoki poziom cholesterolu.
Skład |
1 kapsułka |
Dzienne Referencyjne Wartości Spożycia |
Witamina B-12 (cyjanokobalamina) |
500µg |
20000% |
Skład:
witamina B-12, mąka ryżowa, otoczka kapsułki: żelatyna
Dawkowanie:
Jedna kapsułka dziennie.
Pokaż więcej