Naturell Omega-3 z Alg 90 szt.

kwasy omega-3 z alg

Produkt niedostępny online
PayPo Kup teraz, zapłać za 30 dni

Wysyłka w 24h

Sprawdź dostępność w sklepach

Naturell Omega-3 z Alg 90 szt. Naturell Omega-3 z Alg 90 szt.
Cena promocyjna 43,99 zł Cena regularna 86,99 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką: 39,99 zł
Powiadom mnie, kiedy artykuł będzie dostępny
Powiadom o dostępności
Z tych danych skorzystamy tylko raz do wysłania powiadomienia, kiedy produkt wróci do oferty.
Produkt niedostępny online
PayPo Kup teraz, zapłać za 30 dni

Sprawdź dostępność w sklepach

Dodaj do ulubionych

Opis produktu

Jak działa Naturell Omega-3 z Alg?

KRÓTKA DATA WAŻNOŚCI - 10.07.2024

Naturell Omega-3 z Alg to suplement diety zawierając w swoim składzie roślinne kwasy omega-3 z  z mikroalg Schizochytrium sp. Preparat wzmacnia odporność, pozytywnie wpływa na rozwój i pracę mózgu i przyczynia się do prawidłowej pracy serca. Naturell Omega-3 z alg przeznaczony jest dla dorosłych i dzieci powyżej 3. roku życia. Produkt całkowicie wegański.

Dla kogo zalecany jest Naturell Omega-3 z Alg?

W wegańskiej kapsułce znajdziesz odpowiednią zawartość roślinnych kwasów omega-3. Dla kogo?

· Dla dorosłych, niezależnie od rodzaju stosowanej diety, którzy chcą zadbać o właściwy poziom kwasów omega-3 w organizmie,

· Dla wegan, wegetarian oraz osób ograniczających mięso i produkty odzwierzęce w diecie,

· Dla osób, które chcą uzupełniać dietę w kwasy omega-3 z odnawialnych źródeł pochodzenia roślinnego – bez udziału ryb.

· Dla kobiet w ciąży i karmiących piersią,

· Dla osób chcących zadbać o układ nerwowy i układ krwionośny*.

Dlaczego warto postawić na Naturell OMEGA-3 z alg?

· Parametry jakościowe oleju weryfikowane testami,

· Zrównoważony, „zielony” proces pozyskiwania alg**,

· Olej wyprodukowany w Europie,

· Nie zawiera substancji wypełniających, barwników, konserwantów syntetycznego pochodzenia,

· Wegańska kapsułka z karagenu z roślin morskich, glicerolu z rzepaku i hydroksypropyloskrobi z groszku,

· W trosce o olej z alg użyto przeciwutleniacze (mieszanka tokoferoli z nasion, estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego).

Zalecane dzienne spożycie:

- Dorośli - 1 - 2 kapsułki dziennie,
- Kobiety w ciąży - 1 kapsułka dziennie,
- Nie należy przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia.

Warunki przechowywania:

- Suplement diety powinien być przechowywany w miejscu niedostępnym dla małych dzieci,
- Preparat należy przechowywać w temperaturze poniżej 25 °C,
- Chronić przed światłem i wilgocią.

Ilość:

  • 90 kapsułek wegańskich.

Ważne informacje o produkcie:

  • BEZ substancji wypełniających, konserwantów, barwników, konserwantów syntetycznego pochodzenia,
  • Odpowiedni dla wegan i wegetarian,
  • Bez cukru i laktozy, bezglutenowy.

Ostrzeżenia:

- Suplement diety nie może być stosowany jako zamiennik/substytut zróżnicowanej diety,
- Nie należy przyjmować suplementu diety w przypadku uczulenia na którykolwiek jego składnik,
- Preparat nie jest przeznaczony dla niemowląt i dzieci poniżej 3. roku życia.
- Z uwagi na naturalny charakter produktu może powstać wytrącenie jego składników (osad). Jest to proces naturalny i nie wpływa na jakość produktu.

*Kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg DHA dziennie. Spożywanie DHA przez matkę wspomaga prawidłowy rozwój oczu u płodu i niemowląt karmionych piersią. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg DHA dziennie ponad zalecane dzienne spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych, tj.: 250 mg DHA i kwasu eikozapentaenowego (EPA). Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie.

**Pozyskiwanie surowca w poszanowaniu zasobów morskich: przestrzegany protokół Nagoya przeciwko morskiemu bio-piractwu, bez negatywnego wpływu na bio-masę. „Zielony” proces przetwarzania: bez chemicznego wzbogacenia (EE, molekularna destylacja, wytrącanie mocznika).

 

Dane podmiotu odpowiedzialnego:

USP Zdrowie Sp. z o.o.
ul. Poleczki 35
02-822 Warszawa

90 KAPSUŁEK WEGAŃSKICH
Naturell
OMEGA-3
z alg
Naturell
bez substancji wypełniających, barwników i konserwantów syntetycznego pochodzenia
Naturell
odpowiednia ilość DHA3
Naturell
odpowiednie
dla wegan
i wegetarian
Naturell
250 mg DHA z mikroalg Schizochytrium sp. w 1 kapsułce
Plus
Kwasy omega-3 (w tym DHA) pozyskiwane z mikroalg Schizochytrium sp.
Plus
Zrównoważone rozwiązanie dla zbilansowania diety roślinnej W TROSCE O ZDROWIE1 I PLANETĘ
Plus
Parametry jakościowe oleju weryfikowane testami. Zrównoważony, „zielony” proces pozyskiwania alg2
Dla kogo?
Naturell
Dla dorosłych, niezależnie od rodzaju stosowanej diety, którzy chcą zadbać o właściwy poziom kwasów omega-3 w organizmie oraz osób chcących zadbać o układ nerwowy i krwionośny1
Naturell
Dla wegan, wegetarian
oraz osób ograniczających mięso i produkty odzwierzęce w diecie
Naturell
Dla osób, które chcą uzupełniać dietę w kwasy omega-3 z odnawialnych źródeł pochodzenia roślinnego – bez udziału ryb
Naturell
Dla kobiet w ciąży i karmiących piersią1
Dlaczego Naturell OMEGA-3 z alg?
Skład stworzony przez
ekspertów

Produkt opracowany z myślą o osobach na diecie ubogiej w źródła DHA.
Odpowiednia ilość składnika3 w jednej kapsułce pozwala na dobranie spożycia kwasów omega-3 do swoich potrzeb.
Jakość składników

Postawiliśmy na naturalny i roślinny składnik:
olej w 100% pozyskany z mikroalg Schizochytrium sp.
Parametry jakościowe oleju weryfikowane testami.
Zrównoważony, „zielony”
proces pozyskiwania z alg2

Delikatny i zrównoważony proces produkcji w poszanowaniu natury.
Postawiliśmy na europejskiego dostawcę oleju z mikroalg z licznymi certyfikatami jakości.
Wegańska kapsułka

Zadbaliśmy o brak substancji wypełniających, barwników i konserwantów syntetycznego pochodzenia. W wegańskiej kapsułce znajdziesz również przeciwutleniacze chroniące olej z alg przed utratą jego jakości.
w duchu lagom – w sam raz, w harmonii
bez cukru i laktozy, bezglutenowy
odpowiedni dla wegan i wegetarian
Skład
Naturell
Roślinne kwasy omega-3
(w tym DHA)
pozyskiwane z mikroalg Schizochytrium sp.
Naturell
Przeciwutleniacze chroniące olej przed utratą jego jakości
w wyniku utleniania spowodowanego działaniem czynników zewnętrznych
Naturell
Wegańska kapsułka
Zawartość składników
 
w 1 kapsułce
w 2 kapsułkach
 
Olej z mikroalg Schizochytrium sp.
w tym:
402,6 mg
805,2 mg
 
kwas dokozaheksaenowy (DHA)
250 mg
500 mg
 
 
Wegańskie składniki
dodatkowe:
• Karagen – roślinny odpowiednik żelatyny, pochodzi z roślin morskich;
• Hydroksypropyloskrobia – wegański składnik kapsułki z groszku;
• Glicerol z rzepaku – substancja utrzymująca wilgoć.

W kapsułce znajdują się:
• Olej słonecznikowy i olej MCT;
• Przeciwutleniacze chroniące olej z alg przed utlenianiem – mieszanina tokoferoli z nasion, estry kwasów                                                                                                   tłuszczowych i kwasu askorbinowego;
• Regulator kwasowości: węglany sodu.
 
Stosowanie
ZALECANA PORCJA DO SPOŻYCIA W CIĄGU DNIA:
Dorośli:
1-2 kapsułki dziennie.
Kobiety w ciąży i karmiące piersią:
1 kapsułka dziennie.
 
Szczegóły produktu
WARUNKI PRZECHOWYWANIA:
w oryginalnym opakowaniu w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią i światłem.
OSTRZEŻENIA I INNE INFORMACJE:
nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Istotne jest prowadzenie zdrowego stylu życia i stosowanie zróżnicowanej diety dostarczającej organizmowi wystarczającą ilość składników odżywczych. Produkt nie powinien być spożywany przez niemowlęta i dzieci w wieku poniżej 3 lat.
Najczęściej zadawane pytania
Jaką ilość kwasów omega-3 zaleca się w codziennym spożyciu?
Eksperci zalecają dzienne spożycie kwasów EPA + DHA na poziomie 250 mg/dobę u osób dorosłych3,4.
Czy roślinne źródła kwasów omega-3 są wystarczające do pokrycia ich zalecanego dziennego spożycia?
Do rodziny kwasów omega-3 zaliczamy: kwas alfa-linolenowy (ALA), EPA oraz DHA.

Należy pamiętać, że nie tylko ilość spożywanych ogółem kwasów omega-3 ma znaczenie, ale także ich rodzaj. W ośrodkowym układzie nerwowym lipidy stanowią 50% suchej masy mózgu3, z czego 97% stanowi DHA5.
Produkty pochodzenia roślinnego (np. olej lniany, nasiona chia, siemię lniane) są źródłem zazwyczaj ALA, natomiast głównym źródłem kluczowego dla mózgu DHA1 są tłuste ryby morskie.

W organizmie ludzkim niewielka ilość dostarczanego z dietą ALA przekształca się w DHA – mniej niż 1%3.
Zwiększone spożycie nasion chia, siemienia lnianego tj. ALA zwiększa dostępność kwasu eikozapentaenowego EPA, ale jest niewystarczające do tego, aby zwiększyć stężenie DHA6. Proces ten dodatkowo jest bardzo podatny na zakłócenia (przewlekły stres, infekcje, dieta o zwiększonej zawartości kwasów omega-6)7-10, dlatego osoby na diecie roślinnej powinny rozważyć odpowiednią suplementację DHA.
Czy olej z wiesiołka może być dobrym źródłem kwasów omega-3?
Popularny olej z wiesiołka, podobnie jak olej słonecznikowy, to źródło głównie szeroko dostępnych w diecie kwasów omega-6, nie omega-3.

Wśród kwasów omega-3 najbardziej pożądane są EPA i DHA, ale jeśli będą pochodzić z ryb lub kryla, to nie zostaną zaakceptowane przez wegan. Jednocześnie kwasy omega-3 pochodzenia roślinnego (np. z oleju lnianego) to zazwyczaj ALA, które jest łatwo dostępne w diecie i zazwyczaj nie wymaga suplementacji. Dlatego racjonalnym rozwiązaniem jest suplementacja EPA i DHA pochodzących z alg morskich.
Czy osoby na diecie roślinnej powinny zwrócić szczególną uwagę na kwasy omega-3?
Kwasy omega-3, choć odgrywają ważną rolę w organizmie człowieka, muszą być dostarczane wraz z pożywieniem – należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)3.
Jako że głównym źródłem DHA – kluczowego kwasu omega-3 – są tłuste ryby morskie oraz owoce morza, w konsekwencji dostarczenie EPA i DHA u wegan może być istotnie mniejsze (nawet o 50%)11. Dlatego osoby stosujące dietę eliminacyjną, ubogą w DHA, powinny rozważyć odpowiednią suplementację. Rozwiązaniem jest spożycie DHA z alg morskich. Badania potwierdziły skuteczność suplementacji kwasów omega-3 wśród osób na diecie roślinnej za pomocą produktów z mikroalg, która istotnie zwiększa stężenie DHA6.
 
1. DHA przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg DHA dziennie. Spożywanie DHA przez matkę wspomaga prawidłowy rozwój oczu u płodu i niemowląt karmionych piersią. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg DHA dziennie ponad zalecane dzienne spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych, tj.: 250 mg DHA i kwasu eikozapentaenowego (EPA). Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie.
2. Pozyskiwanie surowca w poszanowaniu zasobów morskich: przestrzegany protokół Nagoya przeciwko morskiemu bio-piractwu, bez negatywnego wpływu na bio-masę. „Zielony” proces przetwarzania: bez chemicznego wzbogacenia (EE, molekularna destylacja, wytrącanie mocznika).
3. Normy Żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, NIZP-PZH, 2020, red. Jarosz M.
4. EFSA. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to docosahexaenoic acid (DHA), eicosapentaenoic acid (EPA) and brain, eye and nerve development (ID 501, 513, 540), maintenance of normal brain function (ID 497, 501, 510, 513, 519, 521, 53. EFSA J. 9, 1–30 (2011).
5. K. Hamazaki, M. Maekawa, T. Toyota, Y. Iwayama, B. Dean, T. Hamazaki, T. Yoshikawa, Fatty acid composition and fatty acid binding protein expression in the postmortem frontal cortex of patients with schizophrenia: A case–control study, “Schizophrenia Research” 2016, No. 171 (1–3), s. 225–232.
6. Lane, Katie E., et al. “Bioavailability and conversion of plant based sources of omega 3 fatty acids a scoping review to update supplementation options for vegetarians and vegans.” Critical Reviews in Food Science and Nutrition (2021): 1 16
7. Parker, G. et al. Omega-3 fatty acids and mood disorders. Am. J. Psychiatry 163, 969–978 (2006).
8. Pawlosky, R. J., Hibbeln, J. R., Novotny, J. A. & Salem, N. Physiological compartmental analysis of α-linolenic acid metabolism in adult humans. J. Lipid Res. 42, 1257–1265 (2001).
9. Salem, N., Pawlosky, R., Wegher, B. & Hibbeln, J. In vivo conversion of linoleic acid to arachidonic acid in human adults. Prostaglandins Leukot. Essent. Fat. Acids 60, 407–410 (1999).
10. Arterburn, L. M., Hall, E. B. & Oken, H. Distribution, interconversion, and dose response of n-3 fatty acids in humans. Am. J. Clin. Nutr. 83, (2006).
11. Hall, W. L. The future for long chain n-3 PUFA in the prevention of coronary heart disease: Do we need to target non-fish-eaters? Proc. Nutr. Soc. 76, 408–418 (2017).

Dodatkowe informacje

Marka
Marka NATURELL
Typ produktu
Typ produktu Suplement diety

Składniki

Składniki: olej z mikroalg Schizochytrium sp.; hydroksypropyloskrobia (kapsułka); substancja utrzymująca wilgoć: glicerol; substancja żelująca: karagen; olej słonecznikowy; olej MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe); przeciwutleniacze: mieszanina tokoferoli, estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego; regulator kwasowości: węglany sodu.

Zawartość składników:

1 kapsułka – 402, 6 mg oleju z mikroalg Schizochytrium sp., w tym: 250 mg kwasu dokozaheksaenowego (DHA).

2 kapsułki – 805, 2 mg oleju z mikroalg Schizochytrium sp., w tym: 500 mg kwasu dokozaheksaenowego (DHA).



 

Jedna kapsułka zawiera:

Dwie kapsułki zawierają:

Olej z mikroalg Schizochytrium sp. w tym:

- kwas dokozaheksaenowy (DHA)

402, 6 mg

250 mg

805, 2 mg

500 mg

  • Wygodny odbiór w sklepie
  • Darmowa Dostawa już od 199zł
  • Bezpieczne płatności online
  • 14 dni na zwrot

Opinie klientów

Produkt nie ma jeszcze opinii.