Witaminy na odporność jesienią

Witaminy na odporność jesienią


Nasza odporność. Niestety, jesień to niezaprzeczalnie czas zwiększonej zachorowalności na przeziębienia czy grypę. Można, a nawet trzeba, się jednak przed tymi chorobami bronić. Metody są różne, szczepionki, hartowanie organizmu, jak to czynią np. fani zimnych kąpieli czy też korzystanie z sauny. Wszystkie te sposoby są na pewno skuteczne i można wziąć je pod uwagę. Kluczem do zdrowia jest jednak codzienna porcja odpowiednich witamin, które mają nieoceniony wpływ na naszą odporność. Oto ich wykaz.

Witamina C

Najważniejsza, łatwo dostępna, niezbędna! Uszczelnia naczynia krwionośne, niszczy wolne rodniki, działa przeciwzapalnie i wspiera organizm w walce z bakteriami. Dzienna zalecana dawka witaminy C to 75 mg. Taką ilość dostarczy nam: 100 g brokułów, 90 g brukselki, 70 g jarmużu, 100 g kalafiora, 50 g papryki, 30 g liści natki pietruszki, 2 owoce kiwi, 30 g czarnych porzeczek, szklanka soku pomarańczowego. Należy jednak pamiętać, że witamina C jest bardzo niestabilna, pod wpływem wysokiej temperatury, światła słonecznego, czy nawet pozostawiona na powietrzu szybko się utlenia, tracąc swoje właściwości. Warto pomyśleć o suplementacji. Istnieje cała gama preparatów zawierających aktywną formę witaminy C, czyli Kwas L-askorbinowy.

Suplementy diety często łączą witaminę C z innymi składnikami wzmacniającymi organizm, np. z rutyną. Jest to naturalna substancja pozyskiwana m.in. z ziela gryki. Wykazuje działanie ochronne w stosunku do witaminy C, zapobiegając jej utlenieniu i jako naturalny antyoksydant wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Zalecane jest sięgać po suplementy diety łączące oba związki. Naturalnie witaminę C i rutynę znajdziemy w soku z arni, z czarnego bzu. Poleca się dodawać je do herbaty (jednak niegorącej) i w ten sposób wspierać naturalne siły obronne ustroju.

Witamina A (retinol)

Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, więc jej naturalnym źródłem będą produkty zawierające kwasy tłuszczowe: tłuste ryby morskie, oleje roślinne, masło, podroby. W produktach roślinnych (zielone i pomarańczowe owoce i warzywa) znajdziemy związek, z którego organizm może wytworzyć witaminę A, jest to β-karoten. Retinol jako substancja antyoksydacyjna neutralizuje wolne rodniki, odpowiedzialne za stan zapalny, jej niedobór skutkuję obniżeniem odporności i zwiększoną zapadalnością na infekcję.

Witamina K

Posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antywirusowe. Witamina K to tak naprawę kilka różnych związków. Witamina K1 występuje w zielonych warzywach m.in. szpinak, brokuły, kapusta. Witamina K2 powstaje w jelitach przy udziale mikroflory bakteryjnej, posiada jednak niższy o 25% potencjał od wit. K2. Witamina K3 i K4 to substancje syntetyczne, które na drodze trawienia przekształcane są do aktywnych form witaminy.

Oczywiście oprócz witamin, istnieje szereg innych związków, które możemy znaleźć zarówno w suplementach, jak i naturalnie w produktach żywieniowych, jakie warto wybierać w codziennym jadłospisie by zapewnić sobie dobre zdrowie jesienią, należą do nich:

  1. Bakterie probiotyczne zawarte w mlecznych napojach fermentowanych: kefir, jogurt, maślanka. To one są podstawą naszej odporności.
  2. Allicyna, substancja czynna zawarta w czosnku posiada silne właściwości przeciwbakteryjne. W suplementach dostępna jest w formie bezzapachowej,
  3. Nienasycone kwasy omega-3 i omega-6. Naturalnie występują w morskich rybach, olejach roślinnych, ale są też dostępne w tranach, które można nabyć w drogeriach czy aptekach. Kwasy omega 3 i 6 naturalnie wzmacniają system odpornościowy człowieka, dzięki temu skuteczniej radzimy sobie z atakującymi nas bakteriami i wirusami.
  4. Produkty pszczele: mleczko, pyłek pszczeli, propolis. Wzmacniają układ odpornościowy i wykazują silne działanie bakterio i grzybostatyczne.
  5. Żeńszeń.  Naturalnie występuje w krajach dalekiego wchodu. Jest to roślina, której korzeń ma wiele dobroczynnych właściwości, między innymi wzmacnia siły witalne organizmu, zwiększa odporność na stres, a nawet działa wspomagająco w kuracjach odchudzających.  Żeńszeń jest trudnodostępny w naszych warunkach, ale można zakupić suplement diety z ekstraktem z żeńszenia i taka skoncentrowana forma działa bardzo skutecznie.
Następny wpis
Miód twoim przyjacielem Czytaj więcej