jak stosować wodę różaną

Woda różana - zastosowanie i właściwości. Jak należy ją stosować?

Woda różana zwana jest też hydrolatem różanym, a powstaje w wyniku destylacji olejku różanego. Jest bogactwem witamin i antyoksydantów. Jak jej używać i do jakiego rodzaju cery się sprawdzi? Wyjaśniamy.

Olejek z róży damasceńskiej (a także stulistnej - rosa centifolia) jest jednym z najdroższych komponentów w świecie kosmetyków. Stosuje się go zarówno do tworzenia perfum, jak i kosmetyków pielęgnacyjnych. Do produkcji 1 litra czystego olejku różanego potrzeba ok. 5 tysięcy kilogramów płatków róż. A produktem ubocznym destylacji tego olejku z płatków, pod wpływem pary wodnej – jest właśnie woda różana. I jest preparatem, który ma naprawdę duże spektrum zastosowania w pielęgnacji.

RADA EKSPERTA

Hydrolat różany jest produktem ubocznym produkcji olejku różanego. Jest on jednym z najdroższych naturalnych surowców kosmetycznych. Dlatego kosmetyki zawierające różę, są droższe. Woda różana im jest lepszej jakości, tym więcej wykazuje aktywnego działania na skórę. Od starożytności stosowana była jako „lek na wszystko”, począwszy od kojenia podrażnień skóry po lek niwelujący skutki spożycia alkoholu

- radzi Wiola Kaniewska, kosmetolog z Centrum Laseroterapii Elite..

Właściwości i zastosowanie wody różanej

Wodę różaną wynaleziono w XI wieku w Persji. A za jej odkrywcę uznaje się Awicennę, który łączył pracę lekarza i filozofa. W świecie arabskim po wodę różaną sięga się nawet w kuchni i do dziś powstaje tam wiele deserów z wykorzystaniem tego aromatycznego produktu. Natomiast najciekawsze jest kosmetyczne zastosowanie wody różanej.

Co warto wiedzieć o hydrolacie z róży? Jest bogactwem witamin z grupy B, witamin A, E i C – które są też najbardziej znanymi antyoksydantami i działają przeciwutleniająco. Oprócz nich zawiera także geraniol, cytronelol, alkohol fenyloetylowy i nerol. Jej największą zaletą są właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne oraz przeciwbakteryjne. Właśnie dlatego przez stulecia zarówno woda różana, jak i olejek różany stosowane były m.in. po goleniu, żeby zapobiec stanom zapalnym i podrażnieniom. Wykazywały działanie kojące i łagodzące. Hydrolat z róży chroni też skórę przed wolnymi rodnikami, więc działa prewencyjnie i przeciwstarzeniowo.

Woda różana - która jest najlepsza?

Najbardziej popularnymi kosmetykami z wodą różaną są oczywiście hydrolaty lub toniki. Wykorzystują one właściwości odświeżające, kojące i przeciwzapalne. Ale coraz częściej wodę różaną można spotkać też w produktach do oczyszczania twarzy, demakijażu czy pielęgnacji – zwłaszcza tej przeciwzmarszczkowej.

  • NaturalME Róża Damasceńska - to hydrolat z róży damasceńskiej, który przeznaczony jest do stosowania zarówno w pielęgnacji twarzy, ciała jak i włosów. Jak działa? Nawilżająco, napinająco i wygładzająco – na przykład na zmarszczki. Odświeża, koi i przynosi ulgę. Wyjątkowo polecany jest do skóry naczynkowej, suchej lub wrażliwej.
  • Lirene Róża - jest hydrolatem z róży damasceńskiej czyli 100% naturalną wodą różaną. Zawiera flawonoidy, które poprawiają stan naczynek krwionośnych a także zmniejszają zaczerwienienia w twarzy. A także jest to produkt bogaty w olejki eteryczne, których zapach relaksuje i koi zmysły. To kosmetyk w spreju, więc jego aplikacja nie wymaga użycia wacika.
  • Nuxe Very Rose - to tonizująca mgiełka do twarzy z zawartością wody różanej oraz alantoliny. Działa kojąco oraz łagodząco na podrażnienia. Doskonała dla cery wrażliwej i suchej. Można ją stosować rano i wieczorem, a także w ciągu dnia w celu odświeżenia cery. 
  • Garnier Skin Naturals Mgiełka Różana - to mgiełka z zawartością wody różanej, w której aż 96% składników jest pochodzenia naturalnego. Można ją stosować odświeżająco na makijaż lub po oczyszczaniu cery - zadziała kojąco oraz nawilżająco. 
  • Orientana Róża Japońska - tonik z zawartością róży, który przywraca skórze naturalne pH. Działa łagodząco, wycisza podrażnienia, nawilża. Polecana dla każdego typu cery, nawet dla cery wrażliwej. 
  1. Nuxe Very Rose
    mgiełka do twarzy
    Cena od 56,99 zł Cena regularna 99,99 zł
    Najniższa cena:  54.99 najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką
  2. Orientana Róża Japońska i Pandan
    tonik do twarzy
    Cena od 35,99 zł Cena regularna 37,99 zł
    Najniższa cena:  24.99 najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką

Kto powinien stosować wodę różaną?

Woda/hydrolat różany to uniwersalny kosmetyk, który sprawdzi się w pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Hydrolat różany najlepiej sprawdza się u osób z cerą wrażliwą ze względu na łagodzenie podrażnień. Natomiast polubi się z nim także skóra sucha, a nawet trądzikowa. Ta ostatnia doceni zdolności przeciwzapalne, a także odświeżające preparatów z wodą różaną. Wodę różaną pokocha także cera dojrzała - doda jej świeżości, nawilżenia i naturalnego blasku. 

RADA EKSPERTA

Wyciąg z płatków różanych ma bardzo silne działanie antyoksydacyjnie, ochronne na DNA komórek skóry oraz przeciwbakteryjne. Składników o takim działaniu, potrzebuje właściwie każdy rodzaj skóry. Im wyższe stężenie substancji aktywnych w wyciągu – tym jest on skuteczniejszy. Woda różana sprawdzi się w pielęgnacji anti-aging oraz przy łagodzeniu podrażnień i zaczerwienień skóry. Wspiera mikrobiom skór wrażliwych. Natomiast woda różana jak każdy składnik pochodzenia naturalnego może uczulić. Przy tendencji do alergii skórnych, warto zaaplikować kosmetyk z wodą różaną na niewielkim obszarze skóry i odczekać 24 godziny na ewentualną reakcję

- dodaje kosmetolog, Wiola Kaniewska.

Woda różana - jak stosować?

Wody różanej najczęściej używa się do oczyszczania lub tonizacji skóry. Dlaczego? Odświeża, usuwa nadmiar sebum, poprawia ukrwienie, łagodzi podrażnienia, nawilża. Woda różana najczęściej występuje w opakowaniach z atomizerem - wystarczy spryskać nią twarz z odległości kilkunastu centymetrów, następnie delikatnie wklepać w skórę, a pozostałość zetrzeć wacikiem.

Można po nią sięgać nawet jak po kompres, nasączając nią gazę lub wacik w celu łagodzenia podrażnienia i zaczerwienienia na skórze twarzy lub zmęczenia oczu. 

Poza tym można płukać w niej włosy lub stosować jako mgiełkę do ich pielęgnacji. A to tylko niektóre z zastosowań wody różanej. Znana jest także jako pomocnik w gojeniu ran. Nie wspominając o jej arometerapeutycznym działaniu przeciwlękowym i poprawiającym nastrój.

Kosmetyki z różą

Woda różana lub olejek różany często są składnikiem kosmetyków do pielęgnacji twarzy i ciała. Producenci płynów micelarnych lub mleczek do demakijażu ze względu na działanie łagodzące często wykorzystują wodę różaną. Pojawia się też często w kremach przeciwzmarszczkowych ze względu na działanie opóźniające powstawanie zmarszczek i spłycające te już obecne. 

Oprócz tego wodę różaną docenią osoby, które lubią długie kąpiele w wannie – przyjemnie nawilża skórę i pięknie pachnie. Kto nie lubi kąpieli w płatkach róż? 

Następny wpis
Jak pozbyć się rozstępów i zapobiegać ich powstawaniu? Czytaj więcej