Wysyłka w 24h
Sprawdź dostępność w sklepach
Olej arganowy to produkt otrzymywany w wyniku tłoczenia nasion arganu (Argania spinosa). Charakteryzuje się przyjemnym, orzechowym aromatem oraz wyrazistym smakiem. Olej arganowy ma zastosowanie w kuchni jako dodatek do sałatek, sosów, potraw z ryb i mięs - jest używany jako idealny dodatek do dziczyzny. Znakomicie smakuje w połączeniu z białym pieczywem. Olej arganowy charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów jednonienasyconych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia. Olej arganowy powinien być stosowany na zimno. Nie należy podgrzewać ani smażyć na nim potraw.
Skład:
Nierafinowany olej z prażonych nasion arganu.
Wartość odżywcza | 100 ml |
Wartość energetyczna (energia) | 3378 kJ/822 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 92 g |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 18 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 44 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 30 g |
Węglowodany, w tym: | 0 g |
– cukry | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Omega-6 (kwas linolowy) | 29 g |
Omega-9 (kwas oleinowy) | 43 g |
UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad.
Przechowywanie: w temperaturze pokojowej.
Kraj pochodzenia: Maroko.