Algi, które wzmacniają zimową odporność

Algi, które wzmacniają zimową odporność


Jeśli uda się uniknąć kataru, bólu gardła i gorączki, to dopada nas uczucie zmęczenia, senność albo brak energii. Wszystkiemu winny jest osłabiony układ odpornościowy, odpowiedzialny m. in. za zwalczanie chorób. Kiedy nie ma czasu na doraźne leczenie, warto sięgnąć po produkt na tyle mocny, który szybko postawi nas na nogi i na tyle bezpieczny, że nie zniszczy delikatnej flory bakteryjnej żołądka. Gdzie szukać pomocy? Jak zwykle z najlepszymi rozwiązaniami wychodzi na przeciw sama natura. Poznaj niezwykłe działanie dwóch alg, spiruliny i chlorelli.

Wielka moc w małych roślinach

Obydwa glony nazywa się mikroalgami ze względu na niewielki rozmiar. Są jednymi z najbardziej pierwotnych form życia. Szacuje się, że pierwsi odżywiali się nimi Aztekowie i niektóre plemiona afrykańskie. Największą popularność zyskały w krajach azjatyckich, np. w Japonii algi pod różnymi postaciami dodawane są do większości potraw. Obecnie szmaragdowozielona spirulina wraz z niebieskozieloną chlorellą szturmem zdobywają światowe rynki kosmetyczne i lecznicze. Co dokładnie zawierają?

Skarb Ziemi – spirulina

Spirulina, czyli alga morska mająca kształt spirali jest jedną z najbardziej wyjątkowych roślin, odkrytych przez człowieka i to nie tylko za sprawą wysokiej wchłanialności. Ceni się ją przede wszystkim za ogromne bogactwo naturalnych składników i wszechstronne działanie. Trudno znaleźć podobną roślinę, owoc lub jakikolwiek inny środek, który w swoim składzie zawierałaby tak kompletną gamę składników odżywczych, m. in. niezbędne do życia aminokwasy, witaminy z grupy B, również A, C, E, żelazo, wapń, potas, magnez, fosfor, selen, cynk i wiele innych. Ilość beta-karotenu w spirulinie jest nawet kilkunastokrotnie wyższa niż w marchewce. Wodorost jest polecany wegetarianom i osobom przemęczonym jako uzupełnienie diety, ze względu na szczególnie wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Z tego właśnie powodu spirulinę nazywa się "zielonym mięsem".
Alga działa jak naturalny, bezpieczny dla zdrowia antybiotyk. Wspiera działanie układu immunologicznego, chroni przed powstawaniem infekcji i pomaga zneutralizować jej pierwsze objawy. Stanowi pomoc dla osób w okresie rekonwalescencji, ponieważ zmniejsza objawy zmęczenia i dodaje energii.

Zielony detoks dla ciała

Chlorella to alga słodkowodna, która posiada podobne właściwości do spiruliny. Różni się od niej budową i proporcjami składników odżywczych. Chlorella ma nieco mniej białka, ale zawiera znacznie więcej kwasów tłuszczowych, nukleinowych oraz rekordową ilość chlorofilu. Ma go nawet kilkanaście razy więcej od zielonych warzyw, dzięki czemu idealnie oczyszcza krew ze zbędnych produktów przemiany materii.
Chlorella uzupełnia wzmacniające działanie spiruliny. Włączenie jej do diety wspomoże oczyszczanie organizmu z nagromadzonych toksyn i metali ciężkich. Z tego względu chlorella jest szczególnie polecana palaczom i osobom chorym na wątrobę, a także tym, którzy przyjmują duże ilości leków. Sama posiada także silne właściwości odtruwające, alkalizujące, antywirusowe i antybakteryjne. Przyspiesza regeneracjękomórek, dlatego jest częstym uzupełnieniem diety sportowców.

Algi dla zdrowia na 4 sposoby:

  1. Suplementy diety z algami i chlorellą, jak Duo Spirulin od Noble Health łączy w sobie dodatkowo zestaw witamin i minerałów. Wysoka jakość naturalnych składników zapewnia wzmocnienie odporności organizmu, pomagają utrzymać zdrowie i dobre samopoczucie.
  2. Koktajle z chlorofilem. Wystarczy 3-4 razy w tygodniu dodać płaską łyżkę sproszkowanych alg do koktajlu warzywnego lub zmieszać ją z ciepłą wodą i wypić.
  3. Zielona przyprawa. Rybi posmak alg można łatwo zneutralizować, np. dodając trochę startej skórki od cytryny lub pomarańczy.
  4. Okłady na ciało.Gęstą papkę ze spiruliny i wody należy nałożyć na 20 minut na oczyszczoną skórę twarzy lub ciała. Po tym czasie skóra staje się odświeżona i nabiera ładnego kolorytu.

Materiał przygotowany przez markę Noble Health.

Następny wpis
Witaminy na odporność jesienią Czytaj więcej