HARIBO to znana na całym świecie niemiecka marka żelków i cukierków z długoletnią tradycją. Założyciel – Hans Riegel – zaczął w 1920 roku od małej produkcji. Do dyspozycji miał jedynie blat we własnej kuchni i głowę pełną pomysłów. Rok później do tej jednoosobowej działalności dołączyła jego żona. Obecnie HARIBO jest najbardziej znane ze swoich Złotych Misiów, jednak ich pierwowzorem był Tańczący Miś, który zadebiutował na rynku w 1922 roku. Był nieco chudszy i wyższy od współcześnie znanych żelek.
Na przestrzeni tych ponad 100 lat firma ciągle się rozwijała i poszerzała obszar swojej działalności. Jakie były najważniejsze przełomowe momenty?
W międzyczasie nie brakowało nowych inwestycji, spotów reklamowych czy rozwijania fabryk. Do asortymentu były systematycznie wprowadzane coraz to nowe produkty, które mogłyby zyskać uznanie różnorodnych gustów konsumenckich.
Wszelkie wyroby HARIBO wytwarzane są z zachowaniem standardów jakości i zasad bezpieczeństwa żywności. Doskonalenie receptury opiera się na dokładnym sprawdzaniu wszystkich składników, testowaniu zapachu, smaku i konsystencji.
Właściciele marki dbają o zachowanie wysokiej jakości na każdym poziomie produkcji. W każdej fabryce obowiązuje FSSC 22000 – norma w zakresie bezpieczeństwa żywności. Dotyczy to nie tylko produktów żywieniowych, ale także higieny i zgodności receptur. Co więcej, wszystkie składniki, które przychodzą od dostawców, są sprawdzane w laboratoriach HARIBO.
W asortymencie Super-Pharm można znaleźć różnorodne żelki i cukierki od marki HARIBO. Wśród żelek dostępne są te najpopularniejsze, takie jak:
Osoby, które nie przepadają za żelową konsystencją, mogą zainteresować się ofertą cukierków HARIBO. Zalicza się do nich m.in. cukierki Haribo Dragee Eier, które są szczególnie popularne w okresie wielkanocnym. Zawdzięczają to swoim owalnym kształtom.
Żelki same w sobie nie należą do najzdrowszych wyrobów. Jako słodycze nie mają żadnych wartości odżywczych, a ich głównym składnikiem jest cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. Okazjonalne spożywanie żelków nie powinno jednak przynieść szkody dla organizmu, zwłaszcza przy zachowaniu na co dzień zdrowej i zbilansowanej diety.
Średnia wartość kaloryczna żelków Haribo mieści się w przedziale 300-400 kcal. Dokładna wartość kaloryczna każdego produkt jest umieszczona w etykiecie na opakowaniu. Producent podaje ją w przeliczeniu na 100 gramów, dlatego należy ją porównać do gramatury paczki żelków/cukierków.
W ofercie Super-Pharm można znaleźć różnego rodzaju żelki marki Haribo. Do wyboru są klasyczne Złote Misie, kwaśne Miami, serduszka, kolorowe Dregee Eier i wiele innych. Każdy znajdzie coś dla siebie, warto więc kierować się indywidualnymi preferencjami.
Proces produkcji żelków zaczyna się od ręcznego zaprojektowania formy żelka. Następnie maszyna wykonuje gipsowy prototyp i na tej podstawie tworzy się już gotowe formy do odlewu. Żelki zawsze pozostawia się także do ostygnięcia, a na sam koniec obtacza w warstwie, która ma zapobiegać sklejaniu się. Dokładna receptura wyrobów jest znana jedynie producentowi.
Założycielem marki jest Hans Riegel, który urodził się w 1893 roku. W 1920 założył firmę, która była jedynie jednoosobową działalnością na terenie własnej domowej kuchni. Rok później do współpracy dołączyła jego żona.
W większości żelków Haribo można znaleźć w składzie żelatynę wieprzową. Niektóre z nich są jednak dostosowane dla wegetarian. Przeważnie mają na opakowaniu specjalne oznaczenie V-label.