Marka: MIODY MANUKA

Historia marki Miody Manuka

Nowozelandzka firma Manuka Health powstała w 2006 roku, aby dzielić się wiedzą na temat korzyści zdrowotnych lokalnego miodu. Tworzony wyłącznie w tamtejszym regionie produkt z nektaru Leptospermum scoparium ma mocny, ziołowy posmak, a ze względu na swoje prozdrowotne właściwości jest testowany w kierunku działania antybakteryjnego i potencjalnej aktywności we wspomaganiu leczenia zakażenia E.Coli.

O najwyższą jakość produktów Manuka Healths New Zealand dba wysoko wyspecjalizowany zespół, składający się z ponad 150 osób i około 1,5 miliarda pszczół, dzięki którym klienci mogą czerpać z pozytywnych właściwości miodów drzewa herbacianego.

Produkty marki Miody Manuka

Miody Manuka posiadają specjalne certyfikaty MGO™, potwierdzające ich autentyczność oraz starannie kontrolowaną zawartość składu, co wyróżnia je spośród innych produktów pochodzenia pszczelego. Dzięki znacznikowi klienci mają pewność, że miód Manuka przeszedł testy chemiczne, spełnia wszystkie normy i został dopuszczony do obrotu spożywczego w pełni kontrolowanych warunkach. Certyfikacja gwarantuje, że w każdej partii miodu poziom methylglyoxalu nie jest niższy, niż w deklaracji producenta znajdującej się na opakowaniu.

Asortyment firmy nie kończy się tylko na miodach – klienci mogą wybrać także inne produkty na bazie miodu Manuka, czerpiąc z jego prozdrowotnego składu.

Miód Nektarowy marki Miody Manuka

MGO™ to skrót od methylglyoxalu, charakterystycznego dla miodów Manuka składnika z grupy aldehydów. Naturalny skład i ilość aldehydu w nowozelandzkich miodach odróżnia go od wyrobów z innych miejsc na świecie. Co więcej, zależnie od potrzeb klienta zawartość substancji może się różnić. Miód nektarowy Manuka MGO 400+ to produkt, który w składzie zawiera 400 mg methylglyoxalu na kilogram produktu. Firma posiada w swoim asortymencie wyroby zawierające także większą ilość aldehydu, dzięki czemu klienci mogą wybrać taki, który będzie dopasowany do ich potrzeb. Bez względu na to miód Manuka charakteryzuje się ponadprzeciętną zawartością methylglyoxalu, niewystępującą w innych produktach na taką skalę.

Jednorodne miody z Nowej Zelandii produkowane są wyłącznie w okresie kwitnienia drzewek Manuka, a ich cechami charakterystycznymi są mocny, gorzki i mineralny smak, ziołowo-wrzosowy zapach, a także obecność odżywczych pyłków. Miody najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. W celu suplementacji zaleca się jego przyjmowanie na czczo rano (2-3 łyżeczki) lub 2-3 razy dziennie po jednej łyżeczce przed posiłkiem.

Cukierki marki Miody Manuka

Cukierki Miody Manuka to suplementy diety zawierające w składzie miód o różnej zawartości methylglyoxalu oraz witaminy i minerały. Regularna suplementacja (ok. 5 cukierków dziennie) pozytywnie wpływa na odporność, a flagowy składnik słodyczy przedsiębiorstwa wspiera organizm w walce ze stanami zapalnymi i bakteriami. Cukierki z miodem Manuka MGO 400+ i witaminą C o smaku czarnej porzeczki zawierają w swoim składzie miód Manuka o wysokiej zawartości methylglyoxalu (400 mg/kg), a także dodatek witaminy C, wspierającej odporność. Smak czarnej porzeczki sprawia, że suplement stosuje się z chęcią, a nie z konieczności. Osoby, które nie przepadają za tym owocem, mogą wybrać cukierki z miodem Manuka MGO 400+ i witaminą C o smaku cytrynowo-imbirowym. Zawierają one tę samą ilości methylglyoxalu, a różne smaki trafią w gusta wielu podniebień.

Produkty płynne marki Miody Manuka

Korzyści płynące z bogatego składu produktów Manuka sprawiają, że można je stosować na wiele dolegliwości, nie tylko w postaci miodu. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny, miód nie jest zalecany osobom chorym na cukrzycę. Jego alternatywą może być olejek Manuka MHNZ do stosowania na skórę. Produkt pozyskiwany jest z liści gałązek krzewów Leptospermum scoparium, które najpierw są podgrzewane, a pozyskany w ten sposób płyn poddaje się odparowaniu. Produkt nie powinien być stosowany nierozcieńczony – około 4 krople należy wymieszać z olejkiem migdałowym i dopiero w takiej postaci wsmarowywać w skórę.

Spray doustny z miodem Manuka MGO 400+ i propolisem BIO30 to produkt wspomagający pielęgnację gardła i dróg oddechowych. Użycie w składzie olejku anyżowego pozytywnie może wpływać na drogi oddechowe i łagodzi objawy bolącego gardła. Duża zawartość flawonoidów w propolisie zapewnia obecność przeciwutleniaczy w produkcie, a dodatek miodu Manuka i wysokie stężenie methylglyoxalu odpowiada za prozdrowotne działanie produktu.

Innym, równie dobrze znanym ze swoich właściwości produktem pszczelim są krople z propolisem BIO30 wolne od alkoholu. Kit pszczeli jest produktem powstającym z mieszanki żywic i pszczelich enzymów, wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze.

Przed doborem właściwego produkty należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. 

Zestawy prezentowe marki Miody Manuka

Miód Manuka może świetnie sprawdzić się jako pomysł na prezent – jest uniwersalny, może przydać się w kuchni, a ponadto nada się jako wspierający dodatek w codziennej diecie. Stylowe opakowanie zestawu prezentowego Miód Manuka MGO 400+ zawiera 500 g miodu Manuka o podanej zawartości MGO™ oraz drewniany nabierak, dzięki któremu korzystanie z jego dobrodziejstw będzie jeszcze prostsze.

FAQ

Miody Manuka – gdzie kupić?

Miody Manuka dostępne są w ofercie Super-Pharm w sklepach stacjonarnych, a także online.