wąkrotka azjatycka w pielęgnacji

Wąkrotka azjatycka w kosmetykach - właściwości i działanie [RADY EKSPERTA]

Wąkrotka azjatycka to roślina powszechnie wykorzystywana przede wszystkim w Chinach i Indiach ze względu na swoje właściwości regeneracyjne, przeciwzapalne oraz przecwibakteryjne. Na dodatek pomaga w gojeniu ran i opóźnia proces strarzenia się skóry. Coraz częściej znajdziemy ją na liście składników kosmetyków pielęgnacyjnych. Jakie produkty z wąkrotką warto kupić i dla kogo będą najlepsze? Na te pytania odpowiada ekspert Super-Pharm, kosmetolog - Aleksandra Cybruch.

Wąkrota azjatycka (Centella asiatica) w skrócie CICA, jest jedną z najpopularniejszych roślin wykorzystywanych w kosmetyce. Występuje w ciepłych rejonach o dużej wilgotności np. Australia, Chiny, Afryka, Ameryka Środkowa i Południowa. Należy do roślin z rodziny selerowatych. Często występuje pod nazwami Gotu Kola lub trawa tygrysia. Swoją popularność zawdzięcza unikalnym składnikom o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym oraz regenerującym.

Wąkrotka azjatycka (CICA) w kosmetyce

Do składników aktywnych zawartych w wąkrotce zaliczamy: glikozydy (np. saponiny), kwasy triterpenowe ( np. kwas azjatykowy), flawonoidy (np. kemferol), kwasy fenolowe, fitosterole, polisacharydy, monosacharydy (fruktoza, sacharoza), aminokwasy (np. glicyna), karotenoidy, witamina B, witamina C oraz olejki eteryczne.

Ze względu na szerokie zastosowanie oraz liczne pozytywne właściwości, wąkrotka jest wykorzystywana w celach medycznych od tysięcy lat min. w  Indiach i Chinach. Znana jest również jako roślina długowieczności. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, wywiera pozytywny wpływ na układ nerwowy, sercowo-naczyniowy oraz jest z powodzeniem stosowana w leczeniu dermatoz. 

W preparatach kosmetycznych wykorzystywana jest nadziemna część rośliny, która jest rozdrobniona i wysuszona. Najczęściej stosowane są sproszkowane ekstrakty wodne lub alkoholowe i pojedyncze związki np. kwas azjatykowy. 

Zastosowanie i właściwości kosmetyków z wąkrotką azjatycką

Jakie działanie wykazuje stosowana w produktach kosmetycznych? Przede wszystkim wykazuje pozytywny wpływ na proliferację (mnożenie) fibroblastów. Co to oznacza? Fibroblasty to komórki występujące w skórze właściwej, które odpowiadają za produkcję kolagenu i elastyny, a więc białek podporowych, które mają ogromne znaczenie dla wyglądu naszej skóry bo wpływają na sprężystość, elastyczność i jędrność.

Wąkrota stymuluje i przyśpiesza odnowę komórkową oraz przeciwdziała uszkodzeniom tkanek, przyśpieszając syntezę kolagenu i elastyny. Wpływa również na syntezę kwasu hialuronowego, który odpowiada za prawidłowe nawilżenie skóry, przyczyniając się do zwiększenia zawartości wody w skórze. Działa przeciwzmarszczkowo poprzez wzrost jędrności i gęstości skóry. Wpływa pozytywnie na kondycję ścian naczyń krwionośnych, wpływając na poprawę mikrokrążenia, jest więc cenionym składnikiem aktywnym w pielęgnacji cery naczyniowej. Stymulując krążenie działa przeciwobrzękowo, co jest szczególnie istotne w pielęgnacji okolicy oczu. Jest silnym przeciwutleniaczem. Chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz promieniowaniem UV. Wpływa na adipocyty ( komórki tłuszczowe) aktywując procesy lipolizy, zmniejszając ich objętość. Poprzez zwiększenie syntezy kolagenu przyśpiesza gojenie się ran oraz działa łagodząco. Dodatkowo pobudza syntezę białek i lipidów działając silnie przeciwzapalnie.

Podsumowując wąkrota azjatycka ma działanie:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwbakteryjne,
  •  przeciwzmarszczkowe,
  • przeciwobrzękowe,
  • regeneracyjne,
  • nawilżające,
  • łagodzące,
  • antycellulitowe.
wąkrotka azjatycka infografika super-pharmwąkrotka azjatycka infografika super-pharm

Najlepsze kosmetyki z wąkrotką azjatycką

W jakich kosmetykach znajdziemy wąkrotę azjatycką? Ze względu na silne działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne z powodzeniem jest wykorzystywana w preparatach do cery mieszanej, tłustej oraz problematycznej. Świetnie się sprawdzi również w trakcie wysuszających kuracji przeciwtrądzikowych dla mocnego nawilżenia. Redukuje oznaki starzenia, dlatego wąkrota znalazła zastosowanie w kosmetykach przeciwzmarszczkowych. Naturalnie zwiększa jędrność oraz gęstość skóry. Kosmetyki z CICA wyraźnie zmniejszają widoczność zmarszczek oraz wygładzają skórę. Niwelowanie obrzęków wykorzystywane jest również w kosmetykach do pielęgnacji okolicy oczu.

Najczęściej wąkrotka azjatycka występuje w składzie kremów do twarzy i balsamów do ciała. Jakie warto kupić? Polecamy przede wszystkim:

Krem łagodząco-odbudowujący, który świetnie sprawdzi się w pielęgnacji skóry podrażnionej (otarcia, zadrapania, przesuszenia) oraz po zabiegach dermatologicznych np. laserowych lub kosmetologicznych np. po peelingach chemicznych. Skutecznie łagodzi i pobudza skórę do szybszej regeneracji. Siarczan miedzi oraz cynku działają przeciwbakteryjnie i zapobiegają infekcjom. Kwas hialuronowy nawilża i tworzy na powierzchni skóry ochronny film. Kosmetyk szybko niweluje uczucie swędzenia, pieczenia i ściągnięcia. 

  1. Bioderma Cicabio Creme
    krem do twarzy
    Cena od 49,99 zł Cena regularna 89,99 zł
    Najniższa cena:  49.99 najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką

Świetny krem z wysokim filtrem UV i wąkrotką azjatycką w składzie. Pochodzi z tej samej serii, co produkt wyżej. Zapewnia skórze kompleksową opiekę – chroni przed słońcem, zapobiega powstawaniu przebarwień i intensywnie nawilża. W jego składzie oprócz wąkrotki znajdziesz unikalne połączenie składników wspierających podrażnioną, uszkodzoną i przesuszoną skórę. Kwas hialuronowy i kompleks ANTALGICINE™ działają nawilżająco i kojąco, a resveratrol i miedź wzmacniająco i antybakteryjnie. Doskonale sprawdzi się jako baza pod makijaż. Jest bezzapachowy i wodoodporny. 

Krem do twarzy o bogatych właściwościach nawilżających oraz ochronnych. Idealny dla skór suchych, odwodnionych i wrażliwych. Uzupełnia niedobory lipidów w skórze, wspomagając odbudowę jej naturalnej bariery. Delikatna kremowa formuła przynosi natychmiastowe uczucie komfortu. Krem zawiera wodę termalną, która koi i łagodzi skórę. Bezzapachowa i hipoalergiczna formuła.

  1. Uriage Xémose
    krem do twarzy
    Cena od 37,99 zł Cena regularna 53,99 zł
    Najniższa cena:  32.99 najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką

Regenerujący balsam do ciała, twarzy oraz ust. Kosmetyk przeznaczony dla skór wrażliwych wymagających regeneracji. Oprócz wąkroty azjatyckiej w składzie znajdziemy miedź i cynk o działaniu przeciwbakteryjnym, łagodzący pantenol oraz glicerynę i masło Karite, które zapewnią odpowiedni stopień nawilżenia skóry. Po zastosowaniu nie delikatnie otula skórę, ale bez pozostawiania tłustej warstwy. Zwalcza uczucie pieczenia, wynikające z podrażnienia skóry. Krem przeznaczony zarówno dla dorosłych jak i dzieci.

Krem do twarzy o lekkiej konsystencji, w którego składzie znajdziemy nawilżające masło Shea i olej jojoba. Wąkrota azjatycka oraz kwas hialuronowy zapewniają odpowiedni poziom nawilżenia a ceramidy wspomagają odbudowę bariery skórnej. Idealny dla skóry wrażliwej i mieszanej, które wymagają szybkiej regeneracji i ukojenia.

Ampułka zawiera ekstrakty z wąkroty azjatyckiej oraz madekasozyd. Po zastosowaniu skóra jest ukojona i nawilżona. Podrażnienia i zaczerwienia są zniwelowane. Lekka konsystencja szybko się wchłania i przynosi natychmiastową różnicę. Ampułka idealna dla skór naczyniowych, wrażliwych i wymagających regeneracji. Dla wzmocnienia efektu warto po zastosowaniu ampułki, nałożyć nawilżający krem.

WSKAZÓWKA

Działanie przeciwobrzękowe wąkrotki azjatyckiejwykorzystywane jest w preparatach wyszczuplających na ciało oraz redukujących cellulit. Jeśli szukasz dobrego kosmetyku na cellulit wypatruj wąkrotki na liście składników.

Kosmetyki z wąkrotką azjatycką - do jakiej cery?

Dla jakiej skóry polecane są preparaty z CICA? Odpowiedź jest bardzo prosta. Wyciągi z wąkroty azjatyckiej posiadają wielokierunkowe działanie na skórę i są polecane do każdego typu skóry. Jednak najbardziej z tym składnikiem polubią się skóry:

  • wymagające regeneracji np. po zabiegach medycyny estetycznej,
  • suche, odwodnione,
  • łuszczące się,
  • z szarym kolorytem,
  • z widocznymi oznakami starzenia,
  •  z rumieniem, rozszerzonymi naczynkami,
  • z trądzikiem pospolitym lub różowatym,
  • problematyczne.

Wąkrotka azjatycka to składnik szczególnie polecany dla cer naczyniowych oraz z trądzikiem różowatym, ze względu na swoje właściwości łagodzące oraz wzmacniające naczynia krwionośne. Kosmetyki z CICA przyspieszają odnowę komórkową oraz przyśpiesza gojenie się ran, dlatego wąkrota jest w składzie wielu preparatów regeneracyjnych.

  1. Tołpa Dermo Face Sebio+ Cica
    krem do twarzy
    Cena od 28,99 zł Cena regularna 47,99 zł
    Najniższa cena:  22.99 najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką
  2. SVR Cicavit+ SPF50+
    krem do twarzy i ciała
    Cena od 64,99 zł Cena regularna 116,99 zł
    Najniższa cena:  58.99 najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką
  3. Emolium Cica
    krem barierowy do twarzy i ciała
    Cena od 32,99 zł Cena regularna 64,99 zł
    Najniższa cena:  19.99 najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką

Autor

Aleksandra Cybruch – magister kosmetologii bioestetycznej. Absolwentka Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Zawodowo związana z gabinetem Estetican w Warszawie. Specjalizuje się w cerach z trądzikiem pospolitym i różowatym. Zwolenniczka holistycznego podejścia do skóry. 

Źródła:

Spychalski G., Wąkrota azjatycka (Centella asiatica L.) – właściwości lecznicze, "Postępy fitoterapii", 2010, nr 2, s.101.

Karłowicz – Bodalska K., S. Centella asiatica (L.) Urban, syn. Hydrocotyle asiatica L. – wąkrota azjatycka – znana roślina lecznicza Dalekiego Wschodu, "Postępy Fitoterapii", 2013, nr 4.

Następny wpis
Najlepsze balsamy nawilżające do bardzo suchej skóry [WYBÓR EKSPERTA] Czytaj więcej